torstai 3. lokakuuta 2019

Kuinka puhut itsellesi? Niinkuin ystävälle, vai...?

Eilen oli Uusi Tie -lehdessä juttu, joka puhutteli minua. Sen otsikko jo teki sen: "Puhu itsellesi kuin ystävälle". Minä jouduin toteamaan, etten kylläkään puhu itselleni niin. Huomaan moittivani ja mollaavani itseäni aika usein. En kyllä puhuisi ystävälle yhtä rumasti kuin itselleni. Ja kun lohdutan ja rohkaisen itseäni, se on jonkun muun sanoja, vaikka Raamatusta tai jostain muusta kirjasta. Mikä on ihan hyvä. Mutta että itse itselleni sanoisin jotain kaunista ja hyvää... ihan outo ajatus. Mutta varsin varteenotettava.

Lehden jutussa oli alkutekstissä, että "Ihmisen mielessä käy jatkuva dialogi ja  se on niin automaattista, ettei sitä aina edes huomaa. Mutta se miten itselleeen puhuu, kantaa kauas. Aiheen äärellä onkin hyvä pysähtyä ja tehdä tarvittaessa korjausliikkeitä."

Ja jatkona siihen: "Tiedätkö, miten puhut itsellesi? Miten kommentoit ulkonäköäsi, arvioit suoriutumistasi töissä tai sitä miten suoriudut ihmissuhteissasi?" Ja sitten kehotettiin kirjoittamaan sisäinen puheemme ylös tai puhumaan se ääneen. Ja sanotiin, että se voi olla "aika vavahduttava kokemus""Silloin voi huomata, että puhuu itselleen kovin eri  sävyyn kuin puhuisi ystävälleen, sanoo pääkaupunkiseudulla toimiva sielunhoitoterapeutti Tiina Välimäki." Monen sisäinen puhe on kuulemma "ankaraa ja täynnä vaatimuksia". Sitä kun ei mikään sensuroi.

Minulle tuo juttu antoi ajattelemisen aihetta. Jutun oli kirjoittanut Mari Turunen.

Olisin mieluusti laittanut linkin kyseiseen juttuun, mutta sen näkee kokonaan vain verkkolehdestä. Vain alkuteksti näkyy kaikille. Meille tulee paperinen lehti. Tästä linkistä pääsee tilaamaan paperisen lehden kuukauden ajaksi ilmaiseksi. Ja tietysti tilata lehden muutoinkin.

Tästä linkistä voi tutustua verkkolehteen ilmaiseksi. Ja samalla sivulla on myös saatavilla verkkolehden vuoden lukuoikeus puoleen hintaan. Ja verkkolehteen voi ostaa myös vaikka vain viikonkin lukuoikeuden.




Entä jos tänään sanoisi itselleen: "Hyvä minä. Minä Jumalalle rakas!" Kuvastakoon tämä allaoleva kuvakin sitä samaa asiaa. Jumalakin on  taatusti "ottanut meidät kainaloonsa", koska rakastaa meitä!





6 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus ja ihana kuva teistä, te Jumalalle rakkaat! Tuo on totta, että ystäviä sitä kannustaa ja itseä monesti vain kritisoi, mitätöi ja vähättelee. Olisipa kiinnostavaa lukea tuo juttu!

    Uusi Tie on hyvä lehti. Jos olisi varaa tilata useampia lehtiä, tilaisin senkin, mutta tällä hetkellä se tulisi liian kalliiksi. Digilehti minulle tulikin vuoden ajan, ja sehän olisi halvempi, mutta hukkaan meni ne rahat, koska minä en jaksa käydä lukemassa digilehtiä. Kävin siellä ehkä pari kolme kertaa koko vuoden aikana... että sellainen tapaus... Paperilehti sen olla pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kyllä minustakin paperilehti on paras! Sen voi otta helposti vaikka pöytään tai sohvalle, eikä tarvita mitään laitteita ja kirjautumisia. Digiversio voisi olla hyvä lisä joskus, mutta tällä hetkellä meille riittää nyt tuo paperinen. Sitä lehteä kyllä aina odotankin. Jos on joku viikko vuodessa jolloin on tuplanumero, ja joltakin viikolta jää lehti pois, se harmittaa.

      Poista
  2. Hyvin aiheellinen postaus tämäkin! Päivä menee jotenkin paremmin, jos joskus vähän puhuu itselleen suopeasti aamusella :))
    Upea kuva teistä!
    Oon koettanut opetella Karjalaisen digilehteä lukemaan. Meneehän se oikean lehden puuttuessa, kun sitä ei kannata tilata, kun menee postinkulussa niin monta päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Me luetaan Karjalaista aina silloin tällöin Citymarketin kahvilassa käydessämme, kuten Lieksan lehteäkin.

      Poista
  3. Minulle tulee Uusi tie ja luin sen saman kirjoituksen. Kyllä tulee itseään moitittua ja vähäteltyä. Kun osaisi itseään kehua ja puhua itselleen myönteisesti.
    Hyvä kuva teistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Jospa sitä oppisi vähän nätimmin puhumaan itselleenkin, ja vaikka joskus kehumaankin!

      Poista