keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Kun Paavali kohtaa noidan...

"...säädettyyn aikaan asti." Apt. 13:11

"... ja hän kävi ympäri ja etsi taluttajaa." Apt. 13:11

Paavali ja Barnabas olivat nyt yhdessä matkalla. He olivat Pafossa ja olivat saaneet kutsun itsensä käskynhaltija Sergius Pauluksen luo. Hän oli ymmätäväinen mies ja halusi kuulla Jumalan sanaa. Mutta hänen luonaan oleskeli eräs, joka aikoi torpata kaiken sen: "Mutta Elymas, noita... vastusti heitä koettaen kääntää käskynhaltijaa pois uskosta." Mutta Paavalillepa tuli mitta täyteen. Eräänä sopivana hetkenä hän oli nokakkain tuon miehen kanssa, ja sanoi tälle kovat sanat: "Voi sinua, joka olet kaikkea vilppiä ja kavaluutta täynnä, sinä perkeleen sikiö, kaiken vanhurskauden vihollinen, etkö lakkaa vääristelemästä Herran suoria teitä? Ja nyt, katso, Herran käsi on sinun päälläsi, ja sinä tulet sokeaksi etkä aurinkoa näe säädettyyn aikaan asti."

"Ja heti lankesi hänen päällensä synkeys ja pimeys, ja hän kävi ympäri ja etsi taluttajaa." Paavali kyllä tiesi tasan tarkkaan, miltä tuosta miehestä nyt tuntui. Olihan hän itse ollut samanlaisessa tilanteessa äkillisesti sokeutuneena. Vaikka Paavali käytti kovia sanoja tälle miehelle; noidalle, puhuessaan, oli siinä eräs seikka, joka ehkä jonakin hetkenä saattoi lohduttaa tätä sokeaksi muuttunutta: "...säädettyyn aikaan asti." Vaikutti siltä, ettei lopuksi ikää, vaan sillä oli jokin muu loppupisteensä.

Mutta nyt tämä mies, ennen niin voimakas ja toisia hämmästyttänyt Elymas, etsi hädissään taluttajaa. Emme tiedä, kuka hänen käsipuoleensa tarttui. Sitä ei ole kerrottu, eikä muutoinkaan meille hänestä enempää mainita. Mutta en pitäisi mahdottomana sitä, että tuo mies muuttui. Sokeana hänellä ei juuri muuta ollutkaan kuin aikaa ajatella. Ehkäpä jopa käskynhaltija itse puhui hänelle vakuuttavasti, sillä käskynhaltijasta sanotaan: "Kun nyt käskynhaltija näki, mitä oli tapahtunut, niin hän uskoi, ihmetellen Herran oppia." Olisi kummallista jos ei hän, ja toisetkin, olisi puhuneet näkönsä menettäneelle tiestä, jossa ilmenee tällaiset voimat.

Mutta Paavali ja Barnabas seurueineen jatkoivat matkaansa. Heidän työnsä tällä paikkakunnalla oli nyt tehty. Varmasti Elymaksen tapaus puhutti heitä kovasti, sillä olihan siinä niin kovin tuttuja aineksia varsinkin Paavalille. Ehkä he pohtivat mitä vielä tapahtuisi, jotta noitakin vielä näkisi - ja uskoisi!

---
Tämä tapaus löytyy: Apostolien teot 13:6-12

Paavalin kokemus: Sauluksen kolme päivää

Barnabas uskalsi ottaa Paavalin hoiviinsa, kun muut vielä pelkäsivät häntä:
"Voiko siihen mieheen muka luottaa!?"




2 kommenttia:

  1. Aika ihana huomio tuo "säädettyyn aikaan asti"! Itse en ole tullut koskaan ajatelleeksi noita sanoja tässä. Onneksi kaikki vaikeat kokemukset elämässä eivät ole "elinkautisia", vaan voivat mennä ohikin ajallaan. Jumalan aikana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varmaan minäkään sitä ennen huomannut. Mutta tuntui kyllä hyvältä tuo huomio, että "säädettyyn aikaan asti".

      Poista