maanantai 21. tammikuuta 2019

Arkipäivää

Minulla on tänään pitkin päivää soinut päässä sävel, jonka sanoituksesta en nyt muista muuta kuin tämän: "...sua sydän kaipaa vieraakseen, halajaa lohdutuksekseen... armollas kruunaa kaunista..." Täytynenee etsiä tuo jostain virsi- tai laulukirjasta, että näen sanat ihan kokonaan.


Mitä tänne muuta kuuluu? Viime viikko kului flussan merkeissä. Osa porukasta, eli toinen nuoremmista ja isäntä oli siinä silloin. Viikonloppuna oli minun vuoroni; nytkin aivastelen. Ja tänään alkoi nuorimmalla flunssa.



Tänään oli kaupungilla käydessä kylmää, mutta tosi kaunista, kun aurinko valaisi tienvarren puita. Oman pihamme ympärillä oleva metsä on runsaan puuston takia nykyään melko varjoinen, mutta sellaisenaan kyllä kaunis ja  tunnelmallinen. Olisi ollut kiva ajatus voida kävellä lumisessa metsässä, mutta nyt siellä kulkemiseeen tarvitsisi jo sukset. Pitäisi kai katsastaa minkälaiset "laudat" sitä jalkoihinsa saisi, että pääsisi siihen metsän ihanuuteen ihan "sisälle", kuljeskelemaan lumisten puiden alle.





Aamuisin ja iltaisin on mahdollista vuoteestakin  käsin lumisia puita ja sitä tunnelmaa ihailla, mutta kyllä tulee pitkin päivääkin kurkisteltua ikkunoista ulos. Vielä parempi tietysti olisi, jos saisi itsensäkin sinne pihalle. Muutama päivä sitten sain idean yrittää piirtääkin sitä hämärää tunnelmaa, joka aamulla ikkunasta näkyi. En vain ole saanut aikaiseksi skannata sitä tänne koneelle.



Nämä kuvat ovat tammikuullisia, mutta ei tämänvuotisia...

Niin, vielä sekin arkitouhu... että nyt on makaroonilaatikko uunissa. Hyppelehdin tämän jutunkirjoituksen välissä valvomassa yhden neitokaisen kotsanläksynä ollutta makaroonilaatikon tekoa. Onneksi en pitäytynyt omassa laatikontekonäkemyksessäni, kun ensin ohjeistin, että makarooni keitetään... Olipa neidolla ohje, jossa ne keittämättömät makaroonit laitettiin paistetun jauhelihan sekaan ja sinne kaadettiin lihaliemi. Mielenkiintoista nähdä, millainen laatikosta tulee. Aluksi ihmettelin, kun minun päällekatsomistani tarvittiin niin paljon, mutta sitten kävi ilmi, ettei neito ollut sitä koulussa tehnyt, koska oli juuri silloin ollut poissa.

---
Millaista se makaroonilaatikko sitten oli? Se oli minun mielestäni tosi hyvä, ja helppo. En ole juurikaan makaroonilaatikkoa harrastanut, koska en ole saanut siitä maukasta. Tämä oli maukas! Ja tällä tavalla aion tuon ruoan tehdä jatkossa; pois vanhanaikaiset munamaidon tekemiset ja myös makaroonien keittäminen.

Me jouduimme vähän säveltämään siitä koulussa annetusta ohjeesta, minkä perusteella heidän se kuului tehdä. Näin oli tarvis muutaman aineen suhteen, joita meillä ei ollut tai oli vähän erilaista. Ja teimme myös laatikon kaksinkertaisena annoksena.

Näin oli meidän versio:

400 g jauhelihaa (meillä kevyttä)
1 sipuli
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl keittämätöntä makaroonia
2 kasvisliemikuutioita
1 litra vettä

Paistamiseen rasvaa.

Lihat ja sipuli ruskistettiin. Lisättiin niiden sekaan sitten suola ja valkopippuri, vehnäjauhot sekä kuivat makaroonit, ja lopuksi kasvisliemi.  Paistoaika 200 asteessa n. 35 minuuttia.





6 kommenttia:

  1. Ai kun mielenkiintoista! Kiitos ohjeesta! On hienoa kun ruuanlaittoa voi yksinkertaistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin ensin aika epäileväinen, että voiko tuolla tavalla tulla kunnon makaroonilaatikkoa, mutta nyt on hyvä todeta, että olipa aika oppia tuokin:)

      Poista
  2. Ihanan mallinen ikkuna :) Täällä oli äsken mittarissa -27 astetta..hrrr...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on tänä aamuna -19,4. Eilen oli päälle -20 asteen, mutta ei sentään ihan noin paljon kuin teillä. Ärsyttävää on, kun kämmppäkin viilenee väkisinkin, vaikka pattereita on säädetty isommalle. Sisälämpö on nyt 17,9, päivän mittaan se taas varmaan nousee vähän. Tuo ikkuna on isännän värkkäys varastoon jokusia vuosia sitten:)

      Poista
  3. Kyllä on kaunusta. Pikaista toipumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tosiaan ei kestäisi nämä flunssat pitkään. Kun taas tarkenee ulos mennä, varmaan tulee mielikseen lumisia puita ihasteltua:)

      Poista