maanantai 7. tammikuuta 2019

Sinivalkoista Suomea: Vallilan "Rajamailla" ja kotimainen Barker-pöytäliina

Kävimme tänään Joensuussa. Tein heräteostoksen kuljeskellessani siellä Vallilan tuotteiden keskellä. Olin ensin vain ihaillut kankaita. Ja itseasiassa, aivan ensiksi kassojen lähellä oli ostoskasseja myynnissä, joita saa vain Joensuun Prismasta. Niissä on kaupunkimaisemaa Joensuusta. Mutta minä siis ostin  taloustavaraosastolta pari astiaa: lautasen ja kulhon, koska minusta maisema niissä oli niin kotoinen.  Metsämaisema kun on. Olin noita ihastellut siellä joskus aiemminkin. Nyt oli kuitenkin hinta sitä luokkaa, että raskin ostaa. Se oli nimittäin nyt 5 e/kpl. Annoin nämä sille, joka meillä varsinkin metsästä tykkää, eli isännälle. Olivat hänelle  myöhästynyt synttärilahja:)

Sarjan nimi on Rajamailla ja suunnittelija Riina Kuikka. Astioiden pohjassa  on vuosiluku 2017, joten ovat Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tuotantoa. Ei kylläkään Suomessa valmistettuja.


Astiat Vallilan "Rajamailla", Liina kotimainen Barker (kts. Valvilla Oy)

Liina pöydällä on Barker -merkkinen. Se on kotimaista valmistetta.









Ostin sen joskus kirpparilta ja olen luovuttanut sen tyttärelle. Hänellä oli se edellisessä asunnossaan käytössäkin. Nyt se on kuitenkin majaillut minun hoteissani, ja niinpä sitten laitoinkin tänä jouluaikana sen pöytään. Eikä kukaan valittanut, kun ei ollutkaan pöydässä ne yleensä käyttämäni valkoiset liinat. En tiedä tuon liinan aikakautta, mutta jossain 70- tai 80-luvun käsityölehdissä törmäsin joskus Barker-mainokseen. Saattoi olla jokin kangasmainos. Ja jopa isäntä teki huomion liinasta pöydässä istuessaan.  Ihan pelkästään värien perusteella. Hän tuumi, että lienee 70-luvulta, koska muisteli juuri samoja värejä katselleensa joskus kotonaan:)

---
 Barker: Katso Valvilla Oy.


12 kommenttia:

  1. Minä olin töissä tuossa tehtaassa n.10 vuotta, se oli eka työpaikka täällä turussa, tehdas toimi täysillä silloin v.73 kun tulimme tänne, asuimme aluksi tehtaan omistamassa vastaanotto asuntolassa, kunnes saimme muualta asunnon, työ oli 3 vuorotyötä, ja olin siellä kutojana, tein verhokankaita ja erilaisia liinoja, vieläkin löytyy kirppiksiltä tekemiäni liinoja, joitain olen ostanut talteen, sillä niissä on muisto tuolta työ ajalta. Tehdas meni konkurssiin, koska silloinen esim. Neuvostoliitto ei ostanut enää niitä kankaita, myöhemmin ei muukaan maa, tehtaassa oli aika paljon juuri pohjois-karjalaisia töissä, olihan silloin työvoima pula, tuon ajan nuoria työntekiöitä sattuu joskus näkemään vielä täällä, joskus näin lehdessä että nyt tuokin ent.tuttu on kuollut. Minulla oli blogissa tuosta tehtaasta kuvakin ja kerroin että olen siinä ollut töissä. Nyt tehtaassa on kuntoilu juttuja, ja mm. Ressu Redfordin (laulaja) studio.
    Minulla oli ainakin 10 kutoma konetta, viereisessä oli pukukankaita tekevä Israelilainen Sammy, jolla on pitseria ollut pitkään täällä, jännä nähdä kun hän oli silloin aika nuori vielä. Tuli nyt pitkä tarina, mutta minulla on mukavat muistot tuosta työajasta, niin mielellään kerron siitä, enempikin ois kerrottavaa,ehkä laitan siitä tuonne autioituneet-talot blogiin jutun, jota olen aloittanut juuret karjalassa tarinaa, että simmottis sanoi turkulainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Pike, että muistelit ja kerroit noita tässä! Oli todella mielenkiintoista luettavaa tämä. Täytyy vielä katsoa nekin, mitä sulla omissa blogeissasi on noita mainittuja:)

      Poista
  2. Ai niin tuo vihreä liina pöydässäsi, todellakin on tutun näköinen, kyllä nyt muistan että olen tehnyt noitakin liinoja, muistan kun loimi joskus katkesi, niin osaisinkohan tehdä sen solmun vielä, liinoissa saattaisi näkyä solmukin, jos on kakkoslaatu, todellakin sinulla on 73 vuonna tehty liina Kaukomarkkinat Barker, myöhemmin valvilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva tietää nyt tuo valmistusajankohtakin. Minusta on kiva ajatella, että tuokin meidän liina on saattanut kulkea sinun työkoneesi kautta:) Täytyypä tutkailla tuota liinaa silläkin silmällä, näkyykö siinä minkäänlaista solmukohtaa.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen tuo Piken tarina! Voi että, kun äsken kävin Vallilan kaupassa, enkä älynnyt katsella olisiko ollut noita asioita. Oli alennettuna kaikki tuotteet kauden vaihtuessa. Olisi tehnyt mieli ostaa kaikkea kaunista, mutta ei kärsi aloittaa taas tavaroiden kasaamista. Ostin vain yhden kauniin pyyhkeen, aattelen tehä siitä tabletin kupin alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin se oli niin mielenkiintoista luettavaa. Onneksi löysit sen kauniin pyyhkeen kuitenkin:) Ei olisi tullut minunkaan noita astioita muuten ostettua, elleivät olisi olleet oikein hyvästi alennuksessa.

      Poista
  4. Vielä sen verran kerron että Barkerin tehtaan vieressä oli myymlä, josta sai ostaa verhot,liinat,lakanat, niitä on nyt sit ympäri suomea, ehkä ulkomaille asti, uskomatonta että vieläkin 45 vuoden jälkeen sattuu kirppikseltäkin löytymään esim.Barkerin joululiinoja. Laitan jotain toiseen blogiin vielä barkerin tetaassa ollessani tämän päivan illalla.
    Nuo astiat on aika kauniit,suomalaista luontoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat laatutuotteita varmasti, kun niitä yhä löytyyy ja käytetään:) Kiva kun laitat aiheesta lisää.
      Ihastuin tosiaan justiinsa noiden astioiden kuvitukseen. Siellä oli myynnissä myös samanmallisia, mutta jollain kaupunkikuvalla varustettuja.

      Poista
  5. Hieno löytö ja kauniit ovat. Liina on kaunis,mein naapuri täytti 50 70-luvulla ja sai lahjaksi samanlaisen liinan. Meillä oli kotona oranssipohjainen liina samaa mallia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva saada lisävalaistusta tähän liina-asiaan; niinkuin tuokin tieto, että tätä on oranssinakin:)

      Poista
  6. Tuo on niin hieno kaitaliinakuvioineen! Todella ajaton liina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään siitä itsekin kovasti:) Jotenkin tuo vihreä väri on vielä niin piristävä olevinaan.

      Poista